23623
Claude-Michel Schöndberg,
Naixement 6 de juliol de 1944 (73 anys)
Claude-Michel Schönberg (Vannes, Bretanya; 6 de juliol de 1944) és un productor, actor, cantant, compositor de música popular i compositor de música per a teatre francès, més conegut per les seves col·laboracions amb el libretista Alain Boublil.
Trajectòria
Schönberg va començar la seva carrera com un productor de discos i cantant. En els començaments de la dècada de 1970 es va tornar famós.
La majoria de la música que ha escrit ha estat para musicals francesos i opera rock, «La Révolution Francaise», «France's First Rock Opera» (1973), també va prendre el paper del rei Luis XVI en la producció aquest any.
En 1974 va escriure la música i líriques de la cançó «Li Premier Pas», la qual es va tornar número u en la música popular francesa aquest any venent prop d'1 milió de còpies. Li Premier Pas va ser produïda per FranckPourcel. Després Schönberg va fer l'àlbum on ell mateix canta les seves cançons.
En 1979 es va dedicar de ple al seu treball en musicals conjunt a Boublil, tots dos van concebre la idea per a una versió musical de «Els Miserables» de Victor Hugo, que es va estrenar en el Palau dels Esports de París en 1980. El musical es va estrenar a Londres (1985) i Broadway (1987); La producció de Broadway va ser nominada a dotze Premis Tony (dels quals va guanyar vuit), incloent millor musical i millor llibret original.
En 1989, Schönberg i Boublil van estremir Londres amb el musical «Miss Saigon», protagonitzat per Llegeixi Salonga i Jonathan Price. És la seva transició a Broadway, el xou va esgotar entrades (venudes abans de la seva estrena), guanyant 24 milions de dòlars ja abans de la seva estrena l'11 d'abril de 1991.1 El xou va ser nominat a 10 Premis Tony, incloent les categories millor musical i millor llibret original.
En 1997, Schönberg va estrenar un nou musical, «Martin Guerre» en el Teatre Prince Edward a Londres, el musical va guanyar el Premi Laurence Olivier en 1997 i va sortir de gira pel Regne Unit i els Estats Units.
L'últim projecte conjunt de Schönberg i Boublilva ser «La Reina Pirata» («The Pirate Queen»), un musical sobre les aventures pirates i de pillatge de la irlandesa Grace O'Malley, al segle XVI. La Reina Pirata va completar el seu tour pre-Broadway de 8 setmanes en el CadillacPalace Theatre, a Chicago, el 26 de novembre de 2006.
«Els Misérables» van celebrar el seu vintè aniversari a Londres el 8 d'octubre de 2005. La producció a Broadway es va acabar el 18 de maig de 2003, convertint a aquest musical en el tercer més representat darrere de «Cats» i «El fantasma de l'Òpera».
Claude-Michel Schönberg va estar casat amb Beatrice Schönberg.
Musicals
-
1973 - La Révolution Francaise
-
1980 - Les Miserables
-
1989 - Miss Saigón
-
1996 - Martin Guerre
-
2006 - The Pirate Queen
-
2008 - Marguerite
-
2011 - Cléopatra
-
2012 - Les Miserables
Font: Wikipedia
Alain Boublil,
(Tunísia, 5 de març de 1941) és un libretista tunecino. És conegut fonamentalment pels seus treballs en col·laboració amb Claude-Michel Schönberg en les comèdies musicals:
La Revolució francesa (1973)
Els Miserables (1980)
Miss Saigon (1991)
Martin Guerre (1996)
The Pirate Queen (2006)
Biografia
Es casa en 1969 amb Françoise Pourcel, filla del director d'orquestra Franck Pourcel. Gràcies a això coneixerà al director artístic de Pourcel, Claude-Michel Schönberg, iniciant-se així una llarga col·laboració.
Durant els anys 1960, Alain Boublil treballa a la casa de discos Vogue i es dedica a compondre cançons. En 1972, al costat de Schönberg decideix escriure una comèdia musical sobre la Revolució francesa. L'èxit de l'àlbum doble La Revolució francesa amb música de Schönberg i Raymond Jeannot, i el text de la qual va compondre al costat de Jean-Max Rivière és enorme. En 1973 s'estrena l'espectacle a París.
A partir de 1978 es posa a treballar de nou amb Schönberg en una nova comèdia musical Els Miserables que naixerà en 1980 primer com a àlbum i després com a comèdia musical que s'estrena a París al setembre de 1980.
En 1983 coneix a Cameron Mackintosh, amb qui s'iniciarà al món del teatre londinenc: Abbacadabra, un conte musical sobre música de ABBA. Un altre disc, El coet de Noé, surt en 1984. També treballa al costat de Schönberg en l'adaptació anglesa dels Miserables, que representarà un èxit mundial en 19 països i en 14 idiomes diferents.
Participa després en una nova comèdia musical, Miss Saigon, de nou al costat de Schönberg, sobre textos (en anglès) de Richard Maltby Jr.. S'estrenarà en 1989 a Londres. També en aquesta ciutat s'estrenarà en 1996 la seva següent comèdia musical, Martin Guerre.
L'últim projecte de Schönberg i Boublil és ThePirate Queen, la història d'una pirata irlandesa del Segle XVI: Grace O'Malley. Es va estrenar a Chicago en 2006.
Musicals
Els Miserables
Els Miserables és un musical basat en la novel·la Els Miserables de Victor Hugo. 50 milions de personis han assistit a aquest espectacle dels quals 9 milions ho han fet a Nova York. L'espectacle s'ha traduït a 20 idiomes, entre ells l'espanyol.
Miss Saigon
L'estrena de Miss Saigon va ser en el teatre de Drury Lane el 20 de setembre de 1989 i s'ha representat durant deu anys consecutius. També s'ha representat en altres nou països. Ha estat vista per més de 28 milions d'espectadors.
Font: Wikipedia
Víctor Hugo,
Besançon, 26 de febrer del 1802 — París, 22 de maig del 1885) va ser un dels més importants escriptors del romanticisme en francès i sovint és identificat com un dels millors poetes francesos. Algunes de les seves obres més conegudes són Els miserables, Nostra Senyora de París[1] i El darrer dia d'un condemnat. La seva obra és molt variada i comprèn novel·les, poesies, obres de teatre en vers i en prosa, discursos polítics a l'Assemblea Nacional francesa i una correspondència abundant.
Biografia
Victor Hugo va néixer a Besançon el 26 de febrer del 1802, al Departament del Doubs, al Franc Comtat, on es trobava destinat son pare, el general d'imperi Joseph Léopold Sigisbert Hugo (1773–1828) -fet comte, segons la tradició familiar, per Josep I Bonaparte, rei d'Espanya- i de Sophie Trébuchet (1772–1821), i el darrer de tres infants, després d'Abel Joseph Hugo (1798–1855) i d'Eugène Hugo (1800–1837). Els seus viatges i les seves estades a Nàpols i Espanya acompanyant el seu pare, el van marcar bastant. Vers 1813, es va instal·lar a París amb sa mare, que s'havia separat del seu marit arran de la relació amorosa que mantenia amb el general d'imperi Victor Fanneau de la Horie. Amb només catorze anys, Victor, al juliol del 1816, va escriure: «Vull ser Chateaubriand o no res».[2] La seua vocació és precoç i les seues ambicions són immenses. Poques carreres han estat conduïdes amb una voluntat tan precoç i lúcida. No se sap massa dels seus inicis, perquè ell mateix va cremar els seus primers 10 quaderns escolars. Qui va iniciar el noi en la tècnica del vers? Va ser encoratjat o va treballar sol? I fent quines lectures?
L'any 1817, va participar en un concurs convocat per l'Académie des jeux floraux de Tolosa de Llenguadoc. El jurat va estar a punt d'atorgar-li el premi, però el títol del seu poema (Tres lustres a penes) suggeria la seua curta edat i l'Acadèmia se'n va mostrar espantada, de manera que el premi va anar a parar a altres mans. Seria premiat per aquesta mateixa Acadèmia dos anys després. L'any 1819, va obtenir un Lys d'or per l'Oda sobre el redreçament de l'estàtua d'Enric IV, i el 1820, va rebre un Œillet com a accèssit per una altra oda: Moisès sobre el Nil.[3]
Encoratjat pel premi de l'Acadèmia, va abandonar les matemàtiques —disciplina per la qual se sentia molt atret i de la qual havia seguit els cursos preparatoris— i va abraçar la carrera literària. Juntament amb els seus germans, va fundar el 1819 una revista, El Conservador literari, en què ja destacava el seu talent.
El seu primer llibre de poesia, Odes, va aparèixer el 1821: tenia llavors dinou anys, i els seus estudis al lycée Louis-le-Grand li van permetre donar a conèixer ràpidament aquesta obra. Participava en les reunions del cenacle de Charles Nodier a la Biblioteca de l'Arsenal, bressol del Romanticisme, que haurien de tenir una gran influència en el seu posterior desenvolupament. En aquesta època, Hugo ho és tot: poeta, novel·lista, dramaturg i fins i tot periodista; tot ho emprèn i en tot reïx.
Victor Hugo jove
Però la seva projecció literària va començar amb Cromwell, publicat el 1827. Al pròleg d'aquest drama, s'imposa a les convencions clàssiques, sobretot a la unitat de temps i de lloc. Va desenvolupar i posar en pràctica plenament aquestes teories en el drama Hernani (1830), obra que inaugura el gènere del drama romàntic.
L'estrena d'aquesta obra va provocar un violent enfrontament entre «antics» i «moderns» —aquests últims encapçalats per Théophile Gautier— que ha passat a la història de la literatura amb el nom de batalla d'Hernani. A partir d'aquest moment, la producció d'Hugo no sabrà de límits: novel·les (Nostra Senyora de París, 1831); poesia (Els càntics del capvespre, 1835); teatre (Ruy Blas, 1838).
Va casar-se el 12 d'octubre del 1822 amb Adèle Foucher, amb la qual va tenir cinc fills:
-
Léopoldine (28 d'agost del 1824 – 4 de setembre del 1843)
-
François–Victor (28 d'octubre del 1828 – 26 de desembre del 1873)
-
Adèle (24 d'agost del 1830 – 21 d'abril del 1915), l'única que va sobreviure el pare, però amb greus problemes de salut mental que l'obligarien a llargues estades en sanatoris.
Entre 1826 i 1837, va passar diverses temporades al castell de Roches a Bièvres, propietat de Bertin l'Aîné, director de Le Journal des débats. Durant aquestes estades, va conèixer Berlioz, Chateaubriand, Listz i Giacomo Meyerbeer, i va escriure llibres de poesies entre els quals es troba el famós Fulles de tardor (Feuilles d'automne).
Fins a una edat molt avançada va tenir diverses amants. La més coneguda, l'actriu Juliette Drouet, a qui va conèixer l'any 1833 i que va consagrar-li la seva vida, el va alliberar de la presó després del cop d'estat de Napoleó III. Va escriure molts poemes per a ella. Van passar any rere any plegats l'aniversari del seu encontre, i en cada ocasió van anar omplint un quadern comú que tendrament anomenaven el Llibre de l'aniversari.[4]
Hugo va ingressar a l'Académie française l'any 1841, després de tres intents infructuosos. Va ser el primer acadèmic nat al segle XIX.
L'any 1843, Léopoldine va morir tràgicament a Villequier, ofegada amb el seu marit Charles Vacquerie arran del naufragi de la seua barca. Aquesta mort va afectar terriblement Hugo, i li va inspirar diversos poemes de Les Contemplacions —principalment el cèlebre «Demain, dès l'aube... ».
Un dels seus llocs de residència durant l'exili. Casa dita Le Pigeon, a Brussel·les
Hauteville House, casa de Victor Hugo exiliat a Guernesey
Educat per la seva mare, originària de la regió llevantina de la Vendée, en la lleialtat al reialisme, es va anar convencent a poc a poc de les virtuts de la democràcia. («He crescut», va escriure en un poema[5] en què es justifica). El seu pensament és que: «on el coneixement només és d'un home, s'imposa la monarquia, on és d'un grup d'homes, ha de deixar el seu lloc a l'aristocràcia. I quan tothom té accés al saber vol dir que ha arribat el temps de la democràcia». Una vegada convertit a la democràcia liberal i humanitària, va ser elegit diputat de la Segona República francesa el 1848, i va donar suport a la candidatura del "príncep Lluís-Napoleó", però es va exiliar després del cop d'estat del 2 de desembre del 1851, que va condemnar per raons morals (Història d'un crim).
Sota el Segon Imperi, oposat a Napoleó III, va viure exiliat, primer a Brussel·les i després a Jersey i Guernesey. Va formar part del grup de proscrits que van refusar l'amnistia[6] que es va decretar poc després («I si no en queda més que un, aquest seré jo»[7]). De les seues obres d'aquests difícils anys, cal destacar Les Châtiments (1853), obra en vers en la qual ataca el Segon Imperi; Les contemplacions, poesies (1856); La Légende des Siècles(1859), i Els miserables, novel·la (1862). El dolorós record de la seua filla Léopoldine — així com la seua curiositat— el van empènyer a provar, a Jersey, unes experiències d'espiritisme de les quals dóna fe en Les Tables tournantes de Jersey.
Durant la dècada del 1860, va travessar diverses vegades el Gran Ducat de Luxemburg com a turista, en direcció al Rhin alemany (1862, 1863, 1864, 1865). El 1871, després de la Comuna de París, en ser expulsat de Bèlgica per haver proporcionat refugi a comuners perseguits a la capital francesa, va trobar asil durant tres mesos i mig a Luxemburg. Després, va tornar a París i va ser una de les figures polítiques de la Tercera República francesa. Va residir successivament a Luxemburg, Vianden (dos mesos i mig), Diekirch i Mondorf, on va sotmetre's a una cura termal.
L'enterrament de Victor Hugo
Després de la caiguda del Segon Imperi, posterior a la Guerra francoprussiana, es va proclamar la Tercera República francesa i Hugo va poder tornar després de vint anys d'exili. Fins a la seua mort, l'any 1885, va ser una de les figures tutelars de la república reinstaurada —així com una referència literària incontestada.
Va morir el 22 de maig del 1885,[8] pronunciant, segons la llegenda, aquests darrers mots: «Ací és el combat del dia i de la nit.» Segons les seues últimes voluntats,[9] va ser en el «cotxe fúnebre dels pobres» on va tenir lloc la cerimònia. Va ser dipositat en primer lloc al cementiri del Père-Lachaise, però l'1 de juny va ser traslladat definitivament al Panteó, quan la Tercera República va aprofitar l'esdeveniment per a transformar l'antiga església de Santa Genoveva en Panteó.
La caixa fúnebre s'havia mantingut durant bastants dies sota l'Arc de Triomf, on es creu que va ser visitada per uns 3 milions de persones. Era llavors l'escriptor més popular de França i se'l considerava un dels monuments de la literatura francesa. Va ser designat com el Rei Sol de la literatura.
Font: Wikipedia