top of page

SINOPSI

El Mikado, l’emperador del Japó, ha prohibit el flirteig en tot el seu imperi: qui tingui vel•leïtats amoroses sense finalitats exclusivament matrimonials ha de ser executat per la màxima autoritat de la ciutat, l’honorable Senyor Botxí.
 
Aquesta llei porta problemes a tothom, fins al propi fill del Mikado, Nanki-Poo, que ha hagut de fugir del Palau Imperial perquè una dama vella de la cort, Katisha, l’acusa d’haver flirtejat amb ella i el reclama en matrimoni. I si no es casa, li espera la mort.
 
El poble de Titipú també busca solucions per evitar problemes que es deriven d’aquesta prohibició i eleva al rang d’honorable Senyor Botxí, màxima autoritat local, el primer dels condemnats a mort, un pobre sastre anomenat Ko-Ko. La raó és ben senzilla: si l’honorable Senyor Botxí és també el primer dels condemnats a mort, no podrà mai executar ningú si no s’executa primer ell mateix.
Feta la llei feta la trampa.
 
 
El Mikado és una òpera còmica en dos actes, amb música d'Arthur Sullivan i llibret de W. S. Gilbert, sent la seva catorzena col·laboració operística. Va estrenar-se el 14 de març de 1885 a Londres, representant-se en 672 funcions al Savoy Theatre, ocupant la segona posició entre els espectacles musicals amb més funcions en aquella època.
Abans de finals de 1885, s'estima que almenys hi havia 150 companyies representant-la a Europa i a Amèrica.
The Mikado segueix sent una de les òperes del Savoi més freqüentment representades, i és molt popular per les produccions d'aficionats i escolars. Ha estat traduïda a nombrosos idiomes, i és una de les peces de teatre musical més representades de la història. A Catalunya ha estat adaptada per Dagoll Dagom, amb traducció de Xavier Bru de Sala.
 
 
INTRODUCCIÓ
bottom of page